Java Akademi - Döngüler

        Merhaba Arkadaşlar, Ben Erkam Emre DURSUN. Bu dersleri hazırlama amacım, sizlere Java'nın temellerini ayrıntılı bir şekilde öğretmek, Java ile neler yapabileceğinizi göstermek, okul derslerinizi desteklemek ve Java ile istekleriniz ve amaçlarınız doğrultusunda ürünler ortaya çıkarabilmenizi sağlamaktır. Bu derslerin diğer yüzlerce Java dersinden farklı olabilmesinin sebebi, ister metinler üzerinden, ister video üzerinden, isterseniz evde, okulda veya otobüs gibi bir çok yerden ulaşabileceğiniz mobil uygulamalar ile istediğiniz yerden ulaşabileceğiniz dersleri takip ve tekrar edebilmeniz aynı zamanda pratiğe dökebilmenizdir. Umarım faydalı olur, Teşekkürler.

Döngüler

        Programlarda bazı olaylar sürekli veya belli bir sayıda tekrarlanır. En basit örnek olarak 1'den 100'e kadar olan sayıları ekrana yazdıracak bir program hazırlarken, sayıları 1'den başlayarak 100'e kadar teker teker yazmak yerine sürekli sayıyı 1 arttırıp ekrana yazdıran komutları bir döngüye koyarak kolayca bikaç satırda yapabiliriz. Bazen ise döngülerimizi program çalıştığı sürece ya da kalvye üzerinden bir buttona basılı tuttuğumuz sürece devam edebilir. Örneğin video oyunlarındaki yürüme animasyonu 'w' karakterine bastığımız sürece kendini bir döngüye sokarak yapılır. Yaşadığımız dünyada ise 4 mevsimin sürekli kendisini tekrar etmesi bir döngü örneği olarak verilebilir. Elektronik devrelerde ise devre güç aldığı sürece bir LEDin(ışık kaynağının) sürekli 1 saniye yanıp 1 saniye sönmesi işlemi döngüler ile yapılır. Java'da while, do-while ve for olmak üzere üç farklı döngü çeşidi kullanağız.

While Döngüsü

While döngüsünde bir koşul oluştururuz ve döngümüzün içerisindeki kodlar koşul sağlandığı sürece çalışır. Örneğin 0'dan 10'a kadar olan sayıları ekrana yazan bir programı while döngüsü ile yapalım.

package eclipsetesti;

public class Testiyazdir {

    public static void main (String[] args) {
       

        int i = 0;
       
        while (i <= 10) {
           
            System.out.println(i);
           
            i++;
        }
       
    }
}

        Yukarıdaki döngüe 'i' değişkeni 10'a eşit veya küçük olduğu sürece döngü çalışmaya devam eder ve 'i++' kodu ise döngü her çalıştığında 'i' değişkeninin değerini 1 arttırır.

Do-While Döngüsü


        Do-while döngüsünün mantığı while döngüsü ile oldukça benzerdir. Bu döngüde while komutu döngünün başında değil sonunda yer alır. Aralarındaki bir diğer fark ise do-while döngüsü şartın sağlanıp sağlanmadığına bakılmaksızın en az bir kere çalışır. Ancak while döngüsünde şart sağlanmıyorsa döngü hiç çalışmaz.

package eclipsetesti;

public class Testiyazdir {

    public static void main (String[] args) {
       

        int sayac = 1;
       
        do {
           
            System.out.println(sayac);
           
            sayac++;
        }while(sayac>6);
       
    }
}

        Yukarıdaki programda while içerisindeki şart sağlanmamasına rağmen programı çalıştırdığınızda döngünün bir kere çalıştığını farkedeceksiniz.



Yorumlar

Popüler Yayınlar