Renklerine Göre Direnç Değerleri Hesaplama

DİRENÇ NASIL HESAPLANIR

Direnç devredeki akımı azaltmak için kullanılır. Direncin birimi ohm( )'dur. Devrelerde dirençler değerlerini anlayabilmemiz için renklendirilmiştir. Renklerine bakarak dirençlerin hesaplanması oldukça kolaydır. Bunun için Google Play'de direnç hesaplama uygulamamızı kullanabilirsiniz veya kendiniz hesaplayabilirsiniz.


4 Renkli Direnç
5 Renkli Direnç
6 Renkli Direnç



İlk 2 renk kasayı
İlk 3 renk katsayı
İlk 3 renk katsayı
3. renk çarpan
4. renk çarpan
4. renk çarpan
4. renk tolerans
5. renk tolerans
6. renk sıcaklık katsayısı
3. renk ve sıcaklık katsayısı
boştur.
Sıcaklık katsayısı boştur.
Boş bölge yoktur.




Direnç renk kodları



Renk kodlarında hangi rengin hangi değere sahip olduğunu ezberlemek gökkuşağının renklerini bilince oldukça kolaylaşmaktadır. Gökkuşağının renkleri kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mordur. Bu renkler bilim insanlarının kelime kodlarıyla ya da şarkılarıyla kodlanmaktadır. Aklınızıda Kutusuyamalım'ın sessiz harfleri gökkuşağının renklerine denk gelmektedir. Bu renklerin sırasını direnç renklerini ezberlemek için akılda tutabilrsiniz. Dikkat etmeniz gereken kısım Lacivert rengi dirençlerde kullanılmamalıdır.

Direnç hesaplarken band değerlerini yanyana yazıp 2 veya 3 basamaklı bir sayı oluştururken, bu sayıyı çarpan değeriyle çarparız ve sonuç bize direncin kaç ohm olduğunu gösterir. Anlayabilmek için bir kaç örnek yapalım.







Yorumlar

Popüler Yayınlar