Kimya Akademi - Kimya'nın Gelişimi

Kimya'nın Gelişimi

        Kimya'nın gelişimi ile ilgili ortaya çıkan sistematik ve düzenli kaynaklardan ilki Libovios'un 1597 yılında yayınladığı Toplu Alsimi adındaki kitaptır. Libovios Kimya'nın sadece hastalıkları tedavi etme gibi amaçlarının olmadığını aynı zamanda bileşikler ve elementler üzerinde çalışmalar yapılması gerektiğini düşünmüştür. Hava kimyası ise Van Helmont'un ilk kez terazi kullanması ile başlamıştır. Oksijen gazını ise Joseph Priestly civa oksiti ısıtarak bulmuştur. Hidrojen ise Henry Cavendish tarafından asitlerin metallere tepkimesi ile bulunmuş ve ardına hidrojeni yakarak su elde etmiştir.




        Kimya'nın artık temelleri oluşmaya ve matematiksel bağıntılar ile ifade eilmeye başlanmıştı. O dönemlerde çalışma yapan insanlar yeni buluşlarla artık Simya'dan uzaklaşıp Kimya'nın oluşmasını sağlamıştır. Antoine Laurent De Lavoiser, Cavendish'in çalışmalarından yararlanarak suyu oluşturan oksijen atomunun hidrojen atomuna olan oranını 1/2 olarak doğru bir şekilde hesaplamıştır.

        John Dalton, her elementin atom adında parçalanamayan ortak bir yapıdan oluştuğunu ortaya atmıştır ve parçalanamayan anlamına gelen atom hakkında John Dalton parçalanmaması dışında haklıydı. John Dalton, farklı elementlerin atomları birbirinden farklıdır demiştir. Bir elementin atomları ise bütün atomların ağırlığı ve özelliği bakımından birbirinin aynısıdır demiş, fakat günümüzde bir elementin atomlarının aynı ağırlıkta olamayabileceğini biliyoruz.

        Moseley, metalleri elektronlar ile bombardıman ederek X ışılarını bulmuştur ve atomların çekirdek yüklerini bularak, periyodik cetvelin elementlerin atom numaralarına göre dizilmesi gerektiğini söylemiştir.

        Breaking Bad dizisinde takma ismi Heisenberg olan Walter White, bu ismi Heisenberg'ün büyük bir kimyacı olmasından dolayı seçmiştir. Atomların yapısı ve elektron gibi atom altı parçacıkların davranışlarını açıklayan kuantum mekaniğinin kurucusu olan Heisenberg, 1927 yılında belirsizlik ilkesini ortaya atmış Alman bir kimyagerdir. Belirsizlik ilkesine göre elektronların hem konumunu hem de momentumunu kesin olarak bulmak mümkün değildir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar