Kimya Akademi - Simya(Alşimi)

SİMYA

        İnsanoğlunun merakı, doğanın gizemi karşısında yaptığı gözlemler, deneme yanılmalar ve yorumlarla kimyasal uğraşlara dönüşmüştür. Değersiz maddeleri altına çevirmek, ölümsüzlük iksirini elde edip, sonsuz yaşamı sağlamak amacıyla yapılan uğraşların tamamına simya denir. Bu amaçlar doğrultusunda çalışmalar yapan insanlara simyacı ya da alşimist denir. 



        Dünya'nın her yerinden insanlar bu gizemli ancak bilim olarak kabul edilmeyen bu alanla uğraşmışlardır. Simya'nın etkileri hala günümüzde görülmektedir ve dilimize giren felsefe taşı gibi kavramlar simyacılardan geçmiştir. Hatta Harry Potter'a konu olan Nicolas Flamel felsefe taşı ile ölümsüzlüğü bulan bir simyacı olarak tarih kitaplarına geçmiş ancak gerçekliği hakkında hiç bir kanıt niteliğinde belge yoktur. 



Simya Bir Bilim Dalımı?

        Simya günümüzde bir bilim dalı olarak kabul edilmemektedir. Simyanın bilim dalı olarak kabul edilmemesinin oldukça fazla sebebi vardır. Hiçbir teorik bilgi içermemesi ve bilgilerin bilimsel yöntemlerle değilde tamamen deneme yanılma yöntemleri ile bulunmaya çalışması Simya'nın bilim dalı sayılmamasının temel sebeplerindendir. Aynı zamanda sistematik bilgi birikimi ve nicel gözlemler yapılmamasından dolayı Simya hakkında bahsedebileceğimiz çok fazla bilimsel rapor ve deneyleme bulunmamaktadır. Tüm bunlara rağmen Simya bilim dallarının temellerinin atılmasını sağlayıp, Dünya'ya ve insanlığa bir çok buluş ve fikir katmıştır.

Simya'nın Katkıları

        Simya'nın en çok uğraşlarından biri madenlerin karıştırılması ile yeni madenler bulmak ve altın üretmek olduğu için, Simya'nın bilim dünyasına en büyük katkısı madenlerin işlenmesi ve nasıl işleneceği hakkında ileri seviyede bilgiler edinilmesi olmuştur. Barutun keşfi Simya zamanlarında olmuştur. Mürekkepler, yeni boyama yöntemleri, kil, kireç, cam, seramik yapımı, sabun ve bitkilerin tedavi amaçlı kullanılmasına kadar medeniyetin temelini oluşturan birçok şey Simya ile keşfedilmiştir. 



Simyacılar

        Dünyanın her yerinde Simya ile uğraşılmıştır. Hatta o kadar çok uğraş ve ilgi olmuştur ki o dönemlerde egemen olan Kilise yapısı simyacıların başarıya ulaşacağı kaygısını hissederek Simya çalışmalarını engellemeye ve bu çalışmalar ve uğraşlar ile ilgilenenlere cezai yaptırımlar bile yaptırmıştır. İbni Sina gibi okul derslerinde duyduğumuz isimler aslında birer Simya'cılardı. İbni Sina maddeleri gözlemleyip ölümsüzlük iksiri için bitkileri karıştırarak, ilaç biliminin temellerinin oluşmasını sağlamıştır. Cabir Bin Hayyam ise hidroklorik asiti(tuz ruhu) bulmuş ve damıtma işlemleri için bir imbik gelişmiştir. Çalışmalarında teraziyi kullanması ile Van Helmot kimya bilimine oldukça büyük bir katkı yapmıştır.J. J Becher yanma sırasında kaybolan nesneye Filojiston(Ateş Ruhu) demiştir. N. Blanc günümüzde hala kullanılan Sülfürik asit elde etmek için bir yöntem gelişmiştir. Berzelius ise elementleri ilke olarak Latince isimlerine göre sembolize eden isimdir. En büyük simyacılardan biri ise Aristotales'tir. Aristotales çok duyduğumuz 4 element kavramını ortaya atmış ve her şeyin bu dört elementten oluştuğunu söyleyip bu elementleri özellikleri ile belirtmiştir. Ancak Günümüzde bu 4 elementin Aristotales'in düşündüğü gibi element olmadığı ve canlılığın yapıtaşlarını oluşturmadıkları kanıtlanmıştır.



        Aristotales'e göre her madde ateş, su, hava ve toprak olmak üzere 4 elementten oluşmaktaydı.  Bu dört element ise soğuk, sıcak, kuru, ıslak şeklinde gruplara ayrılır. 



        Günümüzde hala değerli madenleri altına çevirme uğraşları ya da ölümsüzlüğü bulma çabaları devam etmektedir. Simyacıların amaçlarına ulaştıklarına dair hiç bir kanıt olmasa da ve yine de hiç bir sistematik bilgileri olmasa da bizlere bugün kü bilimin temelini kazandırıp önemli miraslar ve buluşlar katmışlardır. Merakımız ve evrenin sırlarını keşfetmeye olan arzumuz devam ettikçe kim bilir belki bir gün gerçektende bir şekilde ölümsüzlüğü keşfedebiliriz. 


        Ek Notlar:

         Simya zamanı bulunan bazı maddeler ve isimleri:

Güherçile(KNO3-NaNO3)
Barut
Mürekkep üretimi
Kıbrıs taşı(FeSO4)
göztaşı(CuSO4)
Cam ve seramik yapımı
Sabun
Bitkilerden esans eldesi


Yorumlar

Popüler Yayınlar